Karácsonyi receptek az egészség jegyében 2. rész

Karácsonyi receptek az egészség jegyében 2. rész

Ajánlott receptek 2. rész

  1. Gambas pil-pil, tejszínes spenót, spanyol sült paprika saláta
  2. Jambalaya
  3. Szalonnával spékelt vörösboros pulyka krumplipürével és párolt lila káposztával
  4. Tejfölös kapros édeskáposzta
  5. Cukkini fasírt piros krumplival
  6. Tiramisu, ahogy én készítem
  7. Kókuszos, almás szelet
  8. Újragondolt beigli
  9. Gyümölcsös joghurt torta

1. Gambas pil-pil, tejszínes spenót, spanyol sült paprika saláta

gampas-pi-pilAzaz kis rákok fokhagymás chilis olajban sütve. Az eredeti receptet Marbella, helyesebben kedvenc kis andalúz városunk, Benalmadena egyik tengerparti chiringuitojában gyűjtöttük be, ami nálam azt jelenti, hogy megrendeltük, megettük, mindezt többször, majd hazajöttünk és én elkészítettem. Az eredmény nem elhanyagolható és amolyan spanyolosan összesen 15 perc, mert ami nem készül el ennyi idő alatt,–  kivéve a paellát, – azt a spanyolok el sem kezdik. 🙂

Köretként friss, meleg baguette-et, tejszínes spenótot és spanyol sült paprika salátát kínáljunk.

Hozzávalók:

  • kis rákok ízlés szerint, jó sok
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 karika chilipaprika
  • 0,5 dl jó fajta száraz fehér bor
  • só, bors
  • petrezselyem a díszítéshez

Elkészítése: A legjobb, ha valami tűzálló cserépedényben készítjük el. Beletesszük az olívaolajat, a felszeletelt fokhagymát és a chilit, egy perc után beletesszük a rákokat (fagyasztott nem az igazi), kicsit lepirítjuk és végül felöntjük a fehér borral. Rázogatva rózsaszínűre sütjük a rákokat, majd azon forrón, szinte még forrva tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva. Friss, meleg baguette-et adunk hozzá. Remekül illik hozzá a tejszínes spenót is.

tejszines-spenotTejszínes spenót elkészítése: hasonlóan készítjük el a rákokhoz, csak rák helyett tisztított spenót és bor helyett tejszín kerül a serpenyőbe. Az olívaolajon picit megfuttatjuk a fokhagyma szeleteket, ráöntjük a megmosott, megpucolt spenót leveleket, picit összefonnyasztjuk, só, bors, tejszín, felforraljuk és kész. Ez is összesen kb 5 perc. Mellé a spanyolok még sült paprika salátát tálalnak.

Chili: rendkívül gazdag vitaminokban, a narancsnál 3x több C-vitamint tartalmaz, ízanyagát és hatóanyagát a kapszaicin biztosítja. A kapszaicin fogyaszt, mert olyan fehérjék keletkezését váltja ki, melyek segítik a súlycsökkenést és megakadályozzák a zsír lerakódását, gyorsítja az anyagcserét. Daganatellenes, különösen hatásos tüdő-, gyomor- és hasnyálmirigyrák esetében. Fájdalomcsillapító hatású, külsőleg bedörzsölve enyhíti az erős migrénes fájdalmakat és a fogfájást, külsőleg pedig meleg érzetet ad, a bőr kipirul és a bőrszövetek több vért kapnak, ezáltal a reumatikus fájdalmak, gyulladások is csökkenthetők. A viszketésérzetet ugyanazok a receptorok érzékelik, mint a fájdalmat, így övsömör és herpesz kezelésére is nagyon jól alkalmazható. Fertőtlenít, oldja a nyákot, köptető hatású, torokfájdalmaknál is hatásos eszköz.

Spenót: alacsony kalóriatartalmú energiabomba, bőséges vas-forrás, klorofill (ettől zöld a színe), tele van antioxidánssal, amelyek jó rák elleni harcosok. A-, B-, C- és K-vitaminban, folsavban és magnéziumban is bővelkedik. Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, a spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény. Vérnyomáscsökkentő,gyulladáscsökkentő, így a reumás ízületi gyulladás és az asztma ellenszere. Ellenjavallat: Nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz hasonlóan az eperhez, ezért ha vese- vagy epehólyag problémáid vannak, inkább kerüld a spenót fogyasztását.

Spanyol sült paprika saláta hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6-8 db kápia paprika (ez hasonlít talán legjobban a spanyol pimientohoz)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 fej hagyma vagy lila hagyma
  • só, bors

spanyol-marinalt-paprikaElkészítése: Megmossuk a paprikákat, meghámozzuk és felszeleteljük. Olívaolajon óvatosan megforgatjuk őket és kb 10 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, kakukkfüvet, ecetet és összesütjük az ízeket még kb 1-2 percig. Végül elzárjuk, megszórjuk metéltre vágott nyers hagymával és szobahőmérsékleten tálaljuk. Ez lehet akár előétel is, vagy valami főétel, pl a rákok mellé köret.

Paprika: fertőtlenítő és izzasztó hatású, így az influeza gyógyulását gyorsítja. Remek vitamin forrás, alacsony kalória tartalmú, sok vizet tartalmaz. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van, ezért narancsbőr ellen is használ, a kozmetikai ipar sokat használja. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet, elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

2. Jambalaya

A jambalaya az amerikai dél egyik legismertebb étele. Mind a kreol, mind a cajun konyha készíti, melyek fellegvárai New Orleans, Louisiana. Nevének eredete nem igazán tisztázott. Vannak, akik azt mondják hogy a spanyol sonka – jamón – szóból ered, mely az egyik legfőbb hozzávalója. A jambalayara nézvést nincs fix recept, mert ahány ház, annyi jambalaya. Állítólag mindenkinek megvan a maga titkos receptje. Egy bizonyos, hogy rizst mindenképpen tartalmaz és vélhetően a spanyol hódítás nyomán a paellából kezdett átalakulni az amerikai dél ízlés- és alapanyag világa szerint. Még fontos tényező, hogy többféle húsból készülhet. Füstölt sonka, kolbász nélkül nem készíthető. A barátaink egyik kedvence.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • 50 dkg csirkemellfilé felcsíkozva
  • 15 dkg kolbász (chorizo) felszeletelve
  • 2 szelet bacon felaprítva
  • 2-3 fej lila hagyma karikára vágva
  • 1-1-1 db különböző színű (sárga, piros és zöld) kaliforniai paprika kockára vágva
  • 5 gerezd fokhagyma szeletelve
  • húsleves alaplé
  • 20 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 evőkanál cajun fűszerkeverék
  • oregano
  • kakukkfű
  • 1-2 szál újhagyma díszítésként
  • só, bors
  • 1 evőkanál barnacukor

jambalaya

Elkészítése: A bacont kevés olajon előpirítjuk, rátesszük a csirkemell csíkokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szeletelt fokhagymával. Hozzáadjuk a kolbászkarikákat, és azzal együtt kb. 7 percig sütjük. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt lila hagymát, kevés barnacukrot, a felkockázott kaliforniai paprikát, és még 5-6 percig dinszteljük. Ezután öntjük hozzá az alaplevet. Ízesítjük cajun fűszerkeverékkel, oregánóval, kakukkfűvel. Kicsit összefőzzük az ízeket, majd végül hozzáadjuk a rizst. Megkeverjük, kis lángon főzzük forrásig és elzárjuk. Lefedve hagyjuk és megvárjuk, hogy az étel felszívja a folyadékot, és a rizs teljesen megpuhuljon. Tálaláskor díszítésképpen szórhatunk a tányérba karikára vágott zöldhagymát.

Rizs: 76 százaléka keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá sok ásványi anyagot és nyomelemeket. Főként foszfort, vasat, magnéziumot. Kevés nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos a fogyasztása. Fele olyan sovány, mint azonos mennyiségű főtt tészta. Szénhidrátjai alacsony glikémiás indexűek, ezért fogyasztása a vércukor-háztartás szempontjából kedvező. Rostjai támogatják az emésztőrendszerünket. Nagyon magas a protein tartalma, így a húsok mellett az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. A hántolatlan rizs valamennyi esszeciális aminosavunkat tartalmazza. Néhány nap alatt anélkül salaktalanítja a testet, hogy éhséget éreznénk vagy bármilyen más ételt kívánnánk.

Oregano: erős antibakteriális és gombaellenes hatású. Az oregano olajról köztudott, hogy gátolja az élesztőgombák, így a Candida túlszaporodását is. Sok gyümölcsnél és zöldségnél több antioxidánst tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, izzasztó és nyugtató hatású. A benne található illóolajok, például a karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. Vizsgálatok szerint 26-szor erősebb, mint a műtőkben fertőtlenítésre használatos szintetikus fenolok.

3. Szalonnával spékelt vörösboros pulyka krumplipürével és párolt lila káposztával

Nem a legegészségesebb étel, de legalább finom és annyira nem is kártékony. Gyerekkorunkban hosszú éveken keresztül ezt kértük édesanyánktól karácsonyra és tavaly megint eszembe jutott, így ezt készítettem kis családom nagy örömére. Megér egy menüpontot itt is.

Hozzávalók:

  • 2 egész pulykacomb
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 szép nagy fej fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 2 alma
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • pár szem borókabogyó
  • só, bors

szalonnaval-spekelt-voros-boros-pulykaElkészítése: A pulykacombokat ketté vágjuk, késsel sűrűn beszurkáljuk. A szúrt nyílásokba jó sok füstölt szalonnát tűzdelünk. Sózzuk, borsozzuk és pár percig pihentetjük, majd hirtelen elősütjük, azaz kérgesítjük mindkét oldalát egy teflon serpenyőben. Ennek a titka, hogy forró olajba tesszük, nem mozgatjuk, nem lökdössük a fakanállal és nem akarjuk készre sütni, az majd a sütő dolga. Kivesszük és egy tepsibe helyezzük őket, majd megszórjuk a húst a fűszerekkel. A szép, egészséges fokhagymát gerezdekre szedjük és héjastól a hús mellé tesszük. A megpucolt hagymát felnegyedeljük, az almákat szintén és a combok köré szórjuk. A teflonban maradt zsiradékot a tepsibe öntjük, majd felöntjük fél liter vörösborral. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük és alófóliával befedve legalább 1,5 órát sütjük. Azt szokták mondani, hogy ahány kiló a hús, annyi óra a sütés. Ha megpuhult, levesszük a fóliát és ropogósra sütjük, miközben néha meglocsolgatjuk a szaftjával. Ha nagyon elfőne, akkor öntünk még bele bort.

Miközben sül a pulykánk, elkészítjük a köreteket. Én krumplipürét és párolt lilakáposztát tudok elképzelni mellé. Ha elkészült tálaljuk. A legjobb a héjából kinyomott sült fokhagyma és a sült alma hagymával, na és az isteni sült szalonna, meg az egész.

Pulyka: a húsok közül a pulyka jó választás, kiváló fehérje- és vas-forrás, alacsony a zsírtartalma.

Babérlevél: csökkenti a vércukorszintet, puffadás, székrekedés esetén segíti az emésztőrendszerünket, vízhajtó, méregtelenítő, erős gyulladáscsökkentő hatású, antibakteriális, köhögéscsillapító, féregűző. Tipp: Ha egy felmelegített babérlevelet a homlokunkra teszünk, elmúlik a fejfájás, a migrén, de még a lázat is csillapítja. Ha egy babérlevelet meggyújtunk és elégetünk a hamuzóban, akkor nyugtató, lazító hatása érvényesül. Serkenti a hajnövekedést és kezeli a korpásodást, ha egy kevés jojoba olajat felmelegítünk, dobunk bele pár babérlevelet és azzal masszírozzuk be a fejbőrünket, majd egy törölközőt csavarunk a fejünk köré és várunk fél órát hajmosás előtt.

Lilakáposzta: magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét tartalmaz. Csírája is nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba, így a szuperételek egyike. Kalóriatartalma alacsony, szinte teljesen zsírmentes. Tele van antociánnal (ettől lila a színe), ezek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Immunerősítő. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat, valamint lassítja a bőr öregedését, szépíti a bőrt.

Vörösbor: 1-1 pohár vörösbor esténként azt mondják, gyógyszer. A vörösszőlő héjában található összetevők hatékonyan hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk fiatal és üde maradjon, az egész szervezetünkkel együtt. Segíthet a daganatok kialakulásának megelőzésében. Védi a szivünket és az érrendszerünket. Gátolja a vérrögök kialakulását. Szabályozza a koleszterinszintet. Gyulladáscsökkentő és bizonyos vírusokat képes inaktiválni. Vérszegénység esetén is szoktuk ajánlani.

4. Tejfölös kapros édeskáposzta

Ezt is édesanyámtól tanultam. Ez az az étel, ami után még az is megnyalja a tíz ujját, aki egyébként nem szereti a kaprot. Nem is mondok többet, jöjjön a recept, aki nem hiszi, járjon utána. 🙂

Hozzávalók:

  • 2-3 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 1 kg comb vagy lapocka (csirkemellből nem az igazi, igényli a disznóságot)
  • 2-3 db paradicsom és esetleg egy kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál házi paprikalekvár
  • babérlevél
  • őrölt kömény
  • borsikafű
  • 1 nagy fej édeskáposzta
  • 0,5 liter teföl
  • 1 evőkanál kukorica keményítő
  • 3 csomag kapor
  • só, bors

tejfolos-kapros-edeskaposztaElkészítése: A húst megmossuk, megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük egy kis kókuszzsíron. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott húst, megszórjuk jó rendesen pirospaprikával és kicsit lepirítjuk. A pirospaprikán mindig mindenki vitatkozik, hogy mikor kell beletenni, én a hús előtt szoktam, hogy kicsit megpörkölődjön, és sosem ég meg. Aztán mehet bele a többi fűszer: kömény, só, bors, pár darab babérlevél, paprikalekvár, a negyedekre vágott paradicsom és jól elkeverjük. Ilyenkor télen sajnos nem az igazi a paradicsom, úgy hogy szoktam beletenni egy kis házi paradicsomlevet, vagy eltett paradicsomot. Ha nincs, akkor egy kis konzerv sűrített paradicsom is megteszi. Nem paradicsomos káposztát főzünk, óvatosan a paradicsommal! Csak íznek van rá szükség, nem kell, hogy domináljon. Felöntjük annyi vízzel, ami még nem lepi el, felforraljuk és kis lángon főzzük tovább. Ha félig megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a megtisztított, szálasra vágott édeskáposztát. Ilyenkor már csak egy pici vizet teszünk hozzá. Megszórjuk csomborral és a finomra vágott kapor felével, majd puhára főzzük az egészet. Mikor megpuhult, akkor összekeverjük a tejfölt a kukorica keményítővel, a maradék apróra vágott friss kaporral és hozzáöntjük a káposztához, hogy kicsit besűrűsödjön. Megkóstoljuk, ha kell, pótoljuk a sót, esetleg még teszünk bele köményt… Rottyantunk rajta még egy utolsót és tálaljuk. Kaprot tehetünk még a tetejére is díszítésnek. Tipp: én kuktában szoktam készíteni 2 részletben, először félig megfőzöm a húst, aztán hozzáteszem a káposztát. Sokkal hamarabb készen van. A friss kapor a végén a habarásnál nagyon fontos az íze szempontjából, ne adjuk hozzá az egészet a káposzta főzésénél.

5. Cukkini fasírt piros krumplival

Pár évvel ezelőtt voltam egy életmód-táborban. Ez alap feltétele a természetgyógyász szakvizsgának. Egész héten vega étkezés volt, amitől előre féltem, lévén, hogy én azért szeretem a húst. Nem mondom, hogy minden nap eszem, egyre többször kihagyom, de része az étkezésünknek. Itt nem volt. Ilyen finom, változatos vega ételeket én még soha nem láttam és nem ettem. Új távlatokat nyitott számomra. Azóta már többször is csináltam több hetes húsmentes kúrát, mert így már lehet. Igazán ízletes ételeket ettünk és persze a recepteket elkértük. 🙂 Itt az egyik kedvenc. Ropogós a benne lévő reszelt sajttól, könnyű és rendkívül finom.

Hozzávalók:

  • 2 cukkini
  • 1 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag kapor
  • 15 dkg reszelt sajt
  • borsikafű, majoranna
  • só, bors
  • 2-3 kanál zsemlemorzsa

cukkinis-fasirtElkészítése: A meghámozott (nem muszáj), lereszelt, sózott cukkinit kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, 1 tojást, 2-3 kanál zsemlemorzsát – attól függően, hogy mennyire vizes a cukkinitől, – teszünk bele 3 gerezd apróra vágott fokhagymát és csombort (borsikafű), majorannát, ki hogy szereti, a végén pedig sózzuk, borsozzuk. Zsemlemorzsába forgatjuk és forró kókuszzsírban kisütjük. Ennyi az egész. Ha a zsírt is szeretnénk elhagyni, akkor muffin sütőben is kisüthetjük a fasírtokat, vagy egyszerűen sütőpapírra helyezve egy tepsiben. Kicsit kiszárítja a sütő és lassúbb is, de nem lesz büdös és nem szívja be a zsiradékot. Ha már, akkor én ilyenkor inkább egybe fasírtot szoktam készíteni.

Piros krumli, azaz paprikás hagymás tört burgonya

Szaftos, finom körete a rántott, száraz húsoknak és a fasírtnak. Párom önmagában is imádja. Úgy készítjük, mintha krumplis tésztát készítenénk. Savanyúságnak egy kis uborka, vagy savanyú káposzta tökéletes kiegészítő.

Elkészítése: A krumplit megmossuk, héjában megfőzzük, megpucoljuk, és karikára felvágjuk. Közben jó sok hagymát apróra vágunk (ez a lényeg) és kis kacsazsíron vagy kókuszolajon üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk bőven pirospaprikával, én szoktam hozzá tenni házi paprikalekvárt, sót, borsot és ráöntjük a krumplit. Kicsit kevergetjük, lepirítjuk és pár perc alatt kicsit összetörve, készre főzzük.

Cukkini: szuperzöldség, lúgosít, karcsúsít (100 gramjában CSAK 20 kalória van) és hidratál, tekintettel arra, hogy 95%-a víz. Akár 1,5 kilót is megehetünk belőle, ugyanakkor nem hízlal. Enyhíti az asztma tüneteit, az ízületi és reumatikus panaszok elviselését is támogatja. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldás lehet. A héjában is sok a vitamin és az ásványi anyag, nem muszáj megválnunk tőle, amikor fogyasztjuk, csak nézzük meg honnan vettük és jól mossuk meg. A héjában van lutein, ami a szemünkre kíváló. A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját. Igen hasznos munkát végez a tápcsatornánkban is, segít a székrekedéses esetén, hiszen tele van rostokkal, kipucolja a mérgeket, salakanyagokat, a rossz koleszterint, a felesleges vizet és sót, valamint apasztja a hasunkat. Sokféleképpen elkészíthetjük: salátaként, vagy önálló fogásként is remek. Húsok, halak mellé egészséges zöldköret készülhet belőle, ha vékony csíkokat vágunk belőle krumplihámozóval. Nyersen, grillezve, párolva, fokhagymával, kakukkfűvel, esetleg paradicsommal, vagy zöldborsóval, olívával, vagy csak egyszerűen magában is finom.

Krumpli: szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Tisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától. A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumpli reszeléket tettek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén is nyers krumpliszeletek a nyerők. A nyers krumpli leve kiváló vízhajtó hatással bír, mellyel kiegészíthetjük a diétánkat is. Kevesen tudják, de gyomorfekély esetén a nyers krumpli leve csodákat tesz, mert van benne egy olyan enzim, ami képes újraépíteni a gyomrunk nyálkahártyáját, és akár a felsebzett, fekélyes területeket is be tudja gyógyítani, de a krónikus savtúltengés ellenszere is lehet. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas méregtelenítő kúrák alkalmával. Képes elmulasztani a szemek alatti sötét, duzzadt karikákat is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megmosni és felszeletelni egy krumplit, a karikákra, és a szemre helyezni 15 percre, majd levenni, és lemosni a szemet. A nyers burgonyalé a ráncokkal is képes hatékonyan felvenni a harcot, érdemes ezért áttörölgetni vele az arcot rendszeresen. Főzve jobban szeretjük és ekkor másban tud segíteni. Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt burgonya. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat. Felső légúti gyulladásra inhaláláshoz is ideális a hámozatlan főtt krumpli leve. A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcsere végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Savanyú káposzta: a scorbut ellenszere, hiszen rengeteg C-vitamin van benne, így az immunrendszerünket erősíti és a bélflóránkra is jótékonyan hat. Igazi multivitamin, amit főzés után is nagy mennyiségben megtart. Rengeteg rost van benne, így a bélrendszerünk kitakarítója, illetve a székrekedés helyrehozója, a májunkat pedig méregteleníti. Koleszterinszintet szabályozza, segíti a fogyást, teltségérzettel tölt el, csökkenti az étvágyat, és megszünteti az édesség utáni vágyat. Nyugtatja az idegeket és az alvásproblémákon is képes segíteni a rendszeres fogyasztása. Rákellenes, gyulladáscsökkentő, jót tesz a bőrünknek. Magas U-vitamin tartalma a gyomorfekélyre is nagyon jó hatással lehet. Akár a nyers savanyú káposztát, akár a levét fogyasztjuk, csökkenni fognak a gyomorfekély kínzó tünetei. Ellenjavallat: Epeproblémákkal küszködők, puffadásra hajlamosak óvatosan egyék a savanyú káposztát.

6. Tiramisu, ahogy én készítem

Már vagy ezerszer elkészítettem. Vannak barátaink, ahová gyakorlatilag enélkül már nem is mehetünk. 🙂 Bárkinek van a családban szülinapja mindig ezt kell készítsek, néha már fellázadok, hogy hát tudok én mást is csinálni, de ez senkit nem érdekel!

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 5 friss házi tojás
  • vanilia
  • 1 nagy löketnyi amaretto, vagy ha nincs, megteszi cointreau is
  • 1 doboz manner vagy valamilyen minőségi piskóta
  • kakópor
  • tejes kávé
  • kevés méz

tiramisuElkészítése: A tojásokat szétválasztjuk két külön edénybe. Először felverjük a tojásfehérjéket, utána a tojássárgákat is pici cukorral és a vaníliával. Hozzáöntjük a mascarponét és végül a tojásfehérjét, de óvatosan keverjük össze, hogy a hab ne törjön össze. Készítünk legalább 3-4 dl enyhén mézes tejeskávét és beleöntjük az amarettót. Én üvegtálban szoktam készíteni a tiramisut, lásd a képen, mert az oldalán szépen látszanak a csíkok – itt az most pont nem látszik. Leteszünk 1 sorban kávéba mártogatt babapiskótát. Óvatosan a mártogatással, gyakorlatilag csak éppen hogy belemártom és már veszem is ki, mert ha tocsog, az nem jó. Utána leöntjük a mascarpone krémmel, majd jöhet rá jó vastagon a kakaópor. Én mindig szitával szórom a kakaót. Megint jöhet a piskóta, krém, kakaó. Nekem 2 sor szokott lenni, kisebb és magasabb tálban akár 3 is elfér. Ha díszíteni akarjuk, – szinte mindig teszek rá valamit, – akkor papírból kivágjuk a díszt, rátesszük az utolsó krém rétegre a papírt és megszórjuk kakaóval. Betesszük a hűtőbe és tálalás előtt óvatosan lehúzzuk egy szemöldök csipesszel a papírt. A hűtőben érdemes legalább 5-6 órát állni hagyni, hogy a piskóta összeérjen a krémmel. Szerintem ISTENI! Mindenki mondja, hogy pont így csinálja, még sem lesz olyan, mint az enyém. Elmondjam, mi a titka? Teletöltöm szeretet energiával. nagy örömmel készítem és ez bizony átmegy. 🙂

7. Kókuszos, almás szelet

Mindig keresek valami újat, valami gyorsat, valami egészségeset. Találtam is egy receptet, amit a saját gusztusomra faragtam. Se liszt, se cukor, se tojás, se tej, se margarin. Mindenmentes. Íme!

Hozzávalók az alaphoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 3 evőkanál zabkorpa – én legutóbb útifűmaghéjat tettem bele, mert a zabkorpa elfogyott
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszolaj

Almás töltelék:

  • 4 alma megpucolva, lereszelve
  • 3 evőkanál útifűmaghéj
  • fahéj ízlés szerint

Kókuszkrémhez:

  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj), vagy 2 db jó érett banán
  • 1-2 evőkanál méz
  • fél citrom leve és a citromhéja lereszelve, vagy kicsavart narancs leve

Csokimázhoz:

  • 2 kiskanál kakaópor
  • 1 kiskanál méz
  • 5 evőkanál kókuszolaj
  • 1/2 narancs leve

kokuszos-almas-szeletElkészítése: Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát és a kakaóport. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20 x 20-as tepsit és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe.

Az almás töltelékhez is összekeverjük az almát, útifűmaghéjat és a fahéjt, majd rákenjük a diós alapra, utána betesszük a hűtőbe 10 precre.

A kókuszkrémhez a kókuszolajat keverjük össze a kókuszreszelékkel, a mézzel és a citrommal. Kenjük az előző rétegre, és tegyük a hűtőbe újabb 10 percre.

A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral, mézzel és a narancslével, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni, és MEGENNI: 🙂 Tipp: szeletelés előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy vágni lehessen és ne törjön. Gyorsabban elkészül, mint ahogy leírtam a receptet. Szerintem finom.

Zabkorpa: alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészségünk megőrzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható. Jó hatású a cukorbetegek diétájában is.

Útifűmaghéj: 85%-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívüli a folyadék-felszívó képessége: képes arra, hogy a térfogatát akár a tízszeresére is megnövelje. Tulajdonképpen zselét képez a gyomorban, ami megnyugtatja a nyálkahártyát és magával viszi a salakanyagokat, tehát megtisztítja az emésztőrendszerünket. Hasmenés esetén magába szívja az emésztőrendszerben található fölösleges folyadékmennyiséget, székrekedés esetén segíti a bélmozgást. Rendkívül jól kitisztítja a vastagbelünket a lerakódásoktól, ezért akár több kilót is leadhatunk csak ezzel a kúrával. Tipp: Reggel felkelés után 1 evőkanál útifűmaghéjat belekeverünk egy kis pohár vízbe és gyorsan megisszuk. Elsőre nem fog menni, ez nem oldódik fel, többször ki kell a poharat öblíteni és mind meginni. Ne felejtsünk el sok folyadékot inni utána.

Kókuszolaj: a kókuszzsír vagy kókuszolaj manapság nagyon elterjedt az egészséges életmódot támogatók körében. Nem csoda, hisz a hidrogénezett, transzzsírokkal teli sütőolaj helyett egészséges alternatívát jelent sütéshez, főzéshez egyaránt, ez az egyik legegészségesebb főzőolaj. 92%-a telített zsírsav, szemben a hagyományos étolajokkal, melyek telítetlen zsírsavakból állnak. A telített zsírsav szénláncok közepesen hosszúak, így sokkal stabilabbak. Ez azért fontos, mert igen nagy hőmérsékletre is felhevíthetjük úgy, hogy ne oxidálódjon, így nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Oxidációs pontja 198 C°, a növényi olajok közül a legmagasabb. Transz-zsírokat viszont nem tartalmaz, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolajjal készült ételek táplálóak, mert rengeteg azonnal felhasználható energiát tartalmaz. Ezek az ételek kímélőek is, mert ezek a zsírsavak könnyen felszívódnak, így olyan emberek is fogyaszthatják, akiknek orvosi javaslatra kerülniük kell a zsíros ételeket. Ezektől az ételektől biztosan nem fogunk hízni, mert a kókuszolaj zsírsavjai nem alakulnak zsírpárnává. Fontos kihangsúlyozni, hogy nagymértékű fogyást is elérhetünk vele, hiszen anyagcsere-felgyorsító hatása is figyelemre méltó, ugyanakkor, mivel tized annyi kalóriát tartalmaz, így a jóllakottság-érzet kevesebb kalóriabevitellel is elérhető. A bőrre rendkívül jó hatással van, hasonlóan a hajunkra, gátolja az öregedést és gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A máj- és epeproblémák esetén, illetve gyomor- és bélpanaszok kezelésére is alkalmas a kókuszzsír. Mivel fokozza az inzulintermelést, így a cukorbetegekre is jó hatással van, de a megelőzésben is fontos a szerepe. A túlműködő pajzsmirigyet képes lecsillapítani, és mivel fokozza az anyagcsere működését, ezért az alulműködő pajzsmirigy is hatékonyan kezelhető kókuszzsírral.  A kókuszolaj, mint természetes antibiotikum mellékhatások nélkül pusztítja el a helico pylori baktériumot. 

Méz: fájdalomcsökkentő, asztma ellen hatásos, immunerősítő, szívbetegségek, keringési zavarok ellen hatásos, roboráló, nyugtató hatású, torok-, mandulagyulladásnál baktériumölő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatása érvényesül. Vírusellenes, így az influenzára is hatással van. elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó, májvédő szer. Külsőleg sebfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. 

Banán: rendkívül tápláló, káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Káliumtartalma a csontjainkat is védi, magnéziumban is bővelkedik, így elkerülhetjük az izomgörcsöket is. Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen. Védi a gyomrunkat a gyomorsavtól. Fokozza a vérkeringést és az agy oxigénellátását, csökkenti a vérnyomást és egyensúlyban tartja a vízháztartásunkat. Várandós kismamáknak szintén ajánlott, mert a reggeli rosszullét is megúszható, ha a felkelés után azonnal egy banán után nyúlnak.

8. Újragondolt beigli

Nem vagyunk nagy beigli imádók. Apukám ugyan nagyon szereti a mákosat, de csak a mák miatt. Én viszont mindig kísérletezek, most éppen nyers beigli készül Lénárt Gitta alapokon, kicsit átírva. Ráadásul egészségesebb, sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a hagyományos verzió. Emlékszem, hogy jó pár éve mindig sütöttem beiglit és a fél éjszakát a konyhában töltöttem. Ma már ez nem cél.

Hozzávalók:

“Tészta”: gyümölcslapok:

  • 2 banán
  • 4-5 db alma
  • kevés víz
  • pici citromlé

ujragondolt-beigliElkészítése: A nyers beigli elkészítése némi előkészülettel jár, ugyanis a gyümölcslapokat már jó előre meg kell aszalni, hűtőben sokáig eláll. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és a banánnal együtt apró darabokra vágjuk. A többi hozzávalóval együtt sűrű masszává turmixoljuk. Aszalógép tálcáján szétterítjük (vagy légkeveréses villanysütő tepsijében), és 5-6 órán át 40 fokon aszaljuk. A fenti mennyiségből 2 tálca lesz. A sütőben a legalacsonyabb fokozatot állítjuk be, és az ajtót kicsit nyitva hagyjuk. Időnkét kézzel lehet ellenőrizni a hőfokot, ha melegebb, mint egy lázas gyerek homloka, akkor nyitni kell a sütő ajtaját, ha hűvösebb, akkor a rést lehet kisebbre venni. Ez így egy kicsit bonyolultnak hangzik, de nem annyira az. A legjobb persze az aszalógép. Amikor már leválik a lapról (használhatunk sütőpapírt is), akkor megfordítjuk, és még 1 órát szárítjuk. Minden lapot kettévágunk, ez lesz a beigli alapja.

Mák töltelék:

  • 15 dkg mák
  • 2 evőkanál méz
  • 1/2 kisebb narancs leve
  • csipet só

Dió töltelék:

  • 15 dkg dió
  • 2 evőkanál méz
  • pár csepp citrom, kevés citrom héja
  • csipet só

A töltelékhez a mákot és a diót megdaráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Vigyázni kell, hogy a massza ne legyen se túl kemény (mert akkor nem tudjuk kenni) és ne legyen túl híg sem (mert akkor eláztatja a gyümölcslapokat). Ha szükséges kicsi vizet is tehetünk hozzá. Ha készen van a töltelék, akkor összefogunk két lapot, rákenjük a tölteléket, és szépen feltekerjük. A mákos beiglinél én csak egy lapot használtam, és úgy tűnt, hogy a töltelék “megette” a tésztát, így ajánlom, hogy ennél a receptnél 2 lapot használjunk. Ha a lapok már készen vannak, akkor a beigli elkészítése 10-15 perc! Jó 1-2 órát állni hagyjuk, hogy a töltelékből a nedvesség felpuhítsa a lapokat és könnyebb legyen szeletelni és enni is.

Mák: az egyik legegészségesebb növény, egyetlen teáskanálnyi mákban benne van a napi kalcium-, illetve foszforszükségletünk 4 százaléka – ez a két ásványi anyag nagyon fontos, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek. Sok benne a réz, cink, vas, mangán és rostban is gazdag. A nagy vasatomokból nyeri a színét. Méregtelenítésben segíti a szervezetet, mivel tisztítja a beleket, és eltávolítja a bélfalakon található lerakódásokat. A mákolaj pedig kifejezetten jó a csontritkulásra. Csillapítja a köhögést, hurutoldó és oldja a görcsöket. A mák éretlen gubójának szárított nedve az ópium, morfiumot tartalmaz. Nyugtató, alvászavart gyógyító, fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is. Tipp: Bőrradírnak sem utolsó, belekeverhetjük a házi szappanunkba is.

9. Gyümölcsös joghurt torta

Nemrég olvastam valahol és azóta már többször is elkészítettem 1 hét alatt. Persze kicsit átírtam szokásomhoz híven, a cukrot például töröltem belőle. Slágergyanús. 🙂

Hozzávalók:

  • 200-250 g jóféle babapiskóta
  • 10 g étkezési zselatin
  • 2 kanál méz
  • 250 g tejföl
  • 300 g görög joghurt
  • 200 ml habtejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 mandarin
  • 2 narancs

gyumolcsos-joghurt-tortaElkészítése: A krém: A habtejszínt felverjük, hozzákeverjük a mézet, a vaníliát, a joghurtot és a tejfölt. A zselatint egy pici vízben feloldjuk és hozzáadjuk azt is a krémhez. A mandarint meghámozzuk, felkockázzuk és hozzákeverjük. 

A narancsot meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kibélelünk alufóliával egy lekapcsolható oldalú tortaformát, az aljára és az oldalára teszünk pár szelet narancsot. Amikor a torta elkészül, ettől lesz szép. Teszünk egy réteg babapiskótát a narancskarikákra. A krém felét rákenjük, majd befedjük egy újabb réteg piskótával. A maradék krémet rátesszük és befedjük a megmaradt narancsszeletekkel. A tortát hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de még jobb, ha kibírjuk egy egész éjjelen át anélkül, hogy megegyük. Lebonjuk a kapcsot, lehúzzuk a fóliát, és igyekszünk, hogy mindenkinek jusson… 

Szerintem málnával, eperrel, szederrel, kiwivel, bármivel jó, legközelebb azzal csinálom.


ÖSSZESSÉGÉBEN az ünnepek alatt NE az ételek domináljanak, hanem a szeretet, az együttlét. Ha van szeretet, akkor nem akarjuk túl enni magunkat, hogy pótoljunk valamit, ami nincs. Együnk békében, mértékletesen és gyakorlatilag bármit megehetünk. Ha mégis túlettük magunkat, akkor jöhet egy kis borsmenta, vagy kömény tea étkezés után. Tipp: A teltségérzet 15-20 perccel az étkezés megkezdése után jelentkezik. Szánjunk elegendő időt az étkezésekre ünnepek alkalmával és hétköznapokon is! Az egyes fogások közt tartsunk mindig egy kis szünetet! Így elkerülhetjük, hogy többet együnk, mint amennyire szervezetünknek szüksége van.

Ha bárki, bármit elkészít a fentiekből, akkor kérem, hogy kommentben tegye fel a képet, vagy írjon, hogy sikerült, hogy ízlett…

Köszönöm előre is.

Jó étvágyat, jó egészséget, kellemes ünnepeket kivánok minden kedves olvasómnak!

A cikk első részét itt olvashatod: Karácsonyi receptek az egészség jegyében 1. rész

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás, vélemény?