TUDTAD? – Banán

TUDTAD? – Banán

A banán a paradicsom után a legnépszerűbb gyümölcs és egyes adatok szerint a banánból fogy a legtöbb a világon, mások szerint a paradicsomból. Trópusi gyümölcsök között egyértelműen övé a ranglista első helyezése.

A görögök már az i.e. is ismerték. A banánfa nagyon népszerű, már szinte mindehol megtalálható, nálunk is sok kertben van, de érni nem érik be akárhol. Rengeteg fajtája van méretet és felhasználást illetően.

A banánból még fűtőanyagot, brikettet is készítenek.

Mivel a banán könnyen emészthető és kicsi a savtartalma kisbabáknak is adható, 110 perc alatt átmegy a tápcsatornán és kiürül.

Manapság már egész évben hozzájuthatsz a banánhoz.
Na de jön a kérdés, hogy érett vagy éretlen banánt egyél?
Van aki ezt szereti, van aki azt. A lényeg nem is ez, hanem az egészségre gyakorolt hatásai, mert hogy mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.
Az éretlen banán nagyon sok rezisztens keményítőt tartalmaz, ami egyébként rost, így a vékonybelet emésztés nélkül hagyja el és halad tovább a vastagbél felé, ahol is a vastagbélben élő baktériumok számára előnyös, hiszen probiotikus hatású. A keményítőt a szervezet nem tudja lebontani, ezért a vércukorszint és inzulinszint alacsony marad evés után is. Ezért a zsírégetés a szervezetben sokkal hatékonyabb lesz, segíti a fogyást, csökkenti az elhízást és a vastagbél betegségek kialakulásának a kockázatát is, hiszen tisztítja a vastagbelet.
Azonban pont a magas keményítőtartalma miatt puffadást okozhat főleg, ha valaki érzékeny erre, és antioxidáns tartalma is alacsonyabb, mint az érett társának.
Az éretlen banán abban is segít, hogy a szervezet hatékonyabban tudja feldolgozni az ásványi anyagokat, különösen a kalciumot.
Cukorbetegek inkább éretlen banánt fogyasszanak.

Ahogy a banán érni kezd a rezisztens keményítő cukorrá alakul, ettől lesz édes és könnyebben is emészthető, de a cukorbetegeknek pont ezért már nem ajánlott az érett banán, mert magasabb a glikémiás indexe. Aki fogyni akar az se egyen sokat belőle.
A banán antioxidáns tartalma is az éréssel nő, így az érett gyümölcs gazdagabb antioxidánsokban.
A banán egy különleges fehérjét tartalmaz, az érett példány még többet. ami segíthet megelőzni a rákos betegségeket.
Viszont a benne lévő mikrotápanyagokból sokat veszít az érés során. Ezért érdemes a hűtőben tárolni és ott hagyni beérni, vagy mielőbb megenni.

Egy közepes banánban (kb 125 g) 110 kalória és 30 g szénhidrát van, elég kalóriadús, rendkívül tápláló, bármikor is fogyasztod, energiával tölt fel. Extrém súlyvesztés, vagy láz esetén is jó választás. Sportolók számára is kiváló szénhidrátforrás, sokan pont ezért edzés előtt fogyasztják 1-2 órával.

Sok mindent találhatsz benne, elsősorban káliumban és magnéziumban gazdag gyümölcs, ami jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívre. Káliumtartalma a csontokat is védi, segít megelőzni a vesekő és a vese rosszindulatú daganatainak kialakulását. Csökkenti a stresszt a szervezetedben, tekintettel arra, hogy a kálium szabályozza a stresszt okozó hormonokat (pl. a kortizolt). A magnézium és a B-vitamin is segítenek a stresszoldásban. A banán fokozza a koncentrációt és javítja a memóriát. A glükóz és a vitaminok gyorsan felszívódnak és gyors energialöketet adnak a szervezetnek. VIzsga, meeting előtt egyél egy banánt csoki helyett!
A magnéziummal elkerülheted még az izomgörcsöket is.

A szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye. Egyél egy banánt, ha szédülsz!

A fitoszterolokat tartalmazó banán segít csökkenteni a vérben lévő koleszterin mennyiségét.

Gazdag pektinben, ez egy vízben oldódó rost, ezáltal jótékony hatással van az emésztésre és könnyít a székrekedésen.
Hasmenés esetén a szervezet könnyen dehidratálódik, a banán pedig segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
A banán stimulálja a sejtburjánzást, megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és így védi a gyomrot a gyomorsavtól és a gyomorfekély kialakulásától.

Fokozza a vérkeringést és az agy oxigénellátását, csökkenti a vérnyomást és egyensúlyban tartja a vízháztartást, mivel a banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium szintje megnő.

Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintet.

Várandós kismamáknak szintén ajánlott, mert a reggeli rosszullét is megúszható, ha a felkelés után azonnal egy banán után nyúlnak.

A banánban van triptofán, aminek több mindent köszönhetsz: az egyik, hogy hozzásegít az elalváshoz és nyugtató, kedélyjavító hatással bír. Triptofánból jön létre a szerotonin, amit boldogsághormonnak hívunk. A benne lévő B6-vitamin pedig az idegrendszeredet is támogatja, nyugodtan fogyaszd stresszes időszakban!

A banán gazdag A-vitaminban is, ami pedig a látásodra van pozitív hatással.

Külsőleg a banánból csodás természetes alapanyagú hajpakolást készíthetsz. Mivel sok benne a B-vitamin és a folsav, ezért nagyon jót tesz a hajadnak. Keverj össze egy banánt kis tejjel, mézzel, kend a hajadra, hagyd állni 20 percig, utána pedig mosd meg. Érdemes kipróbálni.
Ugyanilyen hatásos, ha az arcodra kened a kinyomkodott banánt és 15 percig rajta hagyod. Utána hideg vízzel mosd le és kész a frissítő arcpakolás (köszönhetően a banánban lévő A- és E-vitaminoknak, amik jót tesznek a bőrnek).

Pár szót még a banánhéjról. Kidobod, ugye? Pedig sok országban, különösen Ázsiában felhasználják azt is, hiszen, ha lehet még több van belőle a hájában abból, ami magában a banánban van. Ebben az esetben egyértelműen érett banánhéjra van szükség. Önmagában keserű és nem túl jól fogyasztható, de a két végét levágva remek banántea készíthető belőle 10 perc főzéssel, vagy sütni is lehet. Használj biobanánt, vagy jól mosd le ecettel, vagy szódabikarbónával mielőtt felhasználod, vagy pedig elégedj meg csak a banánhéj belső felével, hiszen az biztosan vegyszermentes. A banán belső héja a fentieken kívül jó még fogfehérítésre is, csak bedörzsölöd vele a fogaidat reggel és este és már egy hét múlva látszik az eredmény. Az ezüst és a bőr tisztítására is jó választás.
Bőrápolásra, csípések enyhítésére is alkalmas. Ázsiában húspuhítónak is használják.

A kertben is felhasználhatod komposztnak, vagy ültetés előtt a földbe ásva a sok-sok tápanyag mind hasznosul a kertedben. Szobanövények leveleinek a tisztítására is jó, csodásan fényesek lesznek tőle. Növényápolót is készíthetsz belőle 2 napos vízben történő áztatás után.
Sőt még ipari víztisztításra is használják a banánhéjat, állítólag a nehézfémet is kivonja a vízből, pl. az ólmot és a rezet.

Ellenjavallat: szív- és vesebetegeknek csak mértékkel szabad magas káliumtartalmú élelmiszereket, például banánt vagy kiwit fogyasztani, hiszen egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (béta-blokkolók, ACE-gátlók és bizonyos vízhajtók) is megemelhetik a vér káliumszintjét. Létezik banánallergia is, akinek hajlama van rá, az inkább kerülje el a fogyasztását.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás, vélemény?