TUDTAD? – Frangipani

TUDTAD? – Frangipani

A frangipani (plumeria) virágát ha a hawaii nők a jobb fülükhöz tűzik, akkor az azt jelenti, hogy facérok és szabad a vásár, de ha a bal fülük mögé tűzik, akkor jobb lesz vigyázni és kerülni az udvarlást. 🙂

Hawaiin a frangipanit hawaii rózsának is nevezik. Indiában pedig indiai jázminnak, de egyes helyeken nevezik templomfának is. Állítólag az illatot Frangipáni olasz mesternek sikerült előállítani először, ezért a növényt frangipani fának keresztelték el. Sokfelé találkozhatunk vele a déli országokban, például ez Nicaragua nemzeti virága, a szicíliai Palermoé és Laosz egyik jelképe is ez. Megtalálható a maja és az azték kultúrában, de a hindu és buddhista vallásokban, templomokban is találkozhatunk vele. Nagy örömünkre Thaiföldön és Indonéziában is rengeteget láthatunk belőlük.

Fája megnő 5-10 méteresre a trópusokon, de csak 500 fok felett ég el. Hazánkban is lehet nevelgetni, ugyan sosem fog 10 méteres fává nőni, hiszen nem télálló és télen be kell hozni a lakásba, vagy legalább a pincébe, de azért szépen virágzó kis bokrot nevelhetünk belőle. Nekem is van egy, ha virágzik, akkor teszek fel majd képet, már hozza a leveleit (ugyanis télen lehullajtja őket itt ezek között a körülmények között).

Virágai ötszirmúak és félelmetesen jó illatúak a benne lévő illóolajoknak köszönhetően. A kozmetikaipar nagy előszeretettel használja, különösen parfümök készítésekor. A parfümök királynője. Általában keverő illatként használják, összetéveszthetetlen illata egyesíti a virágos, bársonyos, bódító és kifinomult illatokat a mandulás és vaníliás jegyekkel, mely összességében még sem lesz egy kibírhatatlanul édes illat, sőt.

Masszázsolajokba keverik, szappanokhoz adják illatanyagként. A benne lévő illóolajok telítettsége miatt, illetve a hőmérsékletnek, a bőrünk páratartalmának megfelelően folyamatosan tudja változtatni az illatjegyeit. Éppen ezért varázslatos tulajdonsága, hogy igazán egyedi parfüm hozható létre belőle, mert mindenkin más sorrendben hozza elő illatjegyeit, ezzel megszámlálhatatlan akkordot alkotva, így vele nincs két ugyanolyan parfüm.

Színe változatos, a vajfehértől a sötétmályváig megtalálunk minden színt. Nekem a tricolor a kedvencem, lásd a képen.

Levelei és a virága is gyantát tartalmaznak, aminek antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását köszönheti.
Ha bárhol megvágjuk a fa kérgét, tejszerű nedvet ereszt. Tejnedvét a gyógyászatban is használják (a Karib-térségben a leveleket fekélyekre, horzsolásokra tapasztják, Vietnamban számos betegséget kezelnek különböző részeivel), illetve a szépségiparban.

A frangipani olajjal újra megteremthetjük magunkban a belső béke és a harmónia érzését, mivel az olaj nyugtató hatású, biztosítja számunkra a jó alvást, csökkenti a stressz hatásait és javítja a kedvünket. Kifejezetten önbizalom erősítő.

Az olaj antioxidáns és gyulladásgátló hatású.

A frangipani olaj bőr összehúzó, hidratáló hatású, ezért is nagy kedvenc a masszázsterápiában, ellazító hatásáról nem is beszélve.

A frangipani olajával még a fejfájást, sőt a hátfájást is enyhíthetjük, ezen kívül ellazítja az izmokat és az idegeket.

Vitalizáló, energizáló hatása van, afrodiziákumként tartják nyilván.

Ellenjavallat: belsőleg nem fogyasztható, lenyelve akár halálos méreg is lehet!

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás, vélemény?