Coaching

Ki is a coach?

  • aki értően tükröt tart, kérdez, motivál, inspirál, meghallgat és segít abban, hogy a hozzá forduló ügyfelek felismerésekre jussanak saját magukkal kapcsolatban, kijelöljék céljaikat, megtalálják a céljaik eléréséhez vezető utat. Előhívja a bennük rejlő válaszokat, saját megoldásaikat, hogy megfelelő döntéseket hozzanak és merjenek cselekedni,
  • lelki tréner, támogató, segítő, aki kíséri az önfejlődési folyamatot,
  • azonosítja és fejleszti a személyes képességeket, meglévő erősségeket, elősegítve a túllendülést az elakadásokon,
  • nem ad tanácsot, az ügyfél (coachee) ismeri legpontosabban saját élethelyzeteit, az előtte álló feladatokat illetően a legjobb megoldással ő rendelkezik,
  • aki mindent megtesz érted, de semmit nem tesz meg helyetted.
  • a jó coach arról ismerszik fel, hogy miután beszéltél vele, felszabadultnak érzed magad, tiszta a fejed és képes vagy cselekedni.

A pszichológia az okokat, a múltat kutatja. A coaching pszichésen egészséges emberekkel foglalkozik, de nem kutatja az okokat, hanem a jelenre és a jövőre fókuszál, a megoldást keresi. A múlt csak annyiban fontos, hogy eddig mi történt és vezetett-e eredményre, ha nem, változtatni kell.

kezeloA coaching definíciója és folyamata

A coaching meghatározott szempontrendszer és módszertan szerint vezetett, strukturált konzultációk és gyakorlatok sora.

A coaching konzultációk során ügyfelemnek előbb abban segítek, hogy megfogalmazza céljait, és az ezek elérését akadályozó nehézségeket.

Később abban támogatom, hogy rájöjjön, mit és hogyan kell másképpen tennie, hogy áttörést érjen el céljai megvalósításában.

Végül visszajelzéseimmel biztosítom, hogy az általa kijelölt úton maradjon, az eltervezett lépéseket végrehajtsa és céljait elérje.
Mindez könnyed, közvetlen, nyílt és őszinte légkörben zajlik teljes titoktartás mellett.

A coaching folyamatnak létezik egy meghatározott koreográfiája, vannak felhasználható eszközei, módszerei, de igazából mindenki azzal dolgozik, aki: saját magával.

A coaching egy önismereti utazás. Nagyon jó „módszer“ szerintem, mert az egyén van a fókuszban, nagyon hatékony és változásra késztet, saját magunk adunk megoldást, választ, saját céljainkra, kérdéseinkre. Ezért működik jól, mert nem tanácsadás. Az nem rólad, az a tanácsadóról, és az ő tapasztalatairól szól. A coaching pedig rólad szól. Szeretem, mert mindenkit sikerre juttat. Téged is és ezáltal engem is. Már pedig a siker fontos mindannyiunk számára. A siker alapfeltétele pedig nem más, mint az egészséges önismeret.

A coaching típusai, amikkel én dolgozom

Life coachingon belül egyéni és párkapcsolati coachingot tartok.

Egyéni coachingban az ember maga, az önismeret, az erősségeink feltérképezése, esetleges gyengeségeink fejlesztése, a tudatosságunk felébresztése a cél, hogy ezáltal egy sikeresebb, boldogabb élet irányításának a lehetőségét kapjuk a kezünkbe.

Párkapcsolati coaching során előfordul, hogy a tanácsadás és tréning technikáit ötvözöm a hatékonyabb eredmény elérése érdekében. Párkapcsolati coachingnál természetesen a pár van a középpontban, a kapcsolatuk, a kommunikációjuk és azok a technikák, kis apró trükkök, amikkel a párkapcsolat fejleszthető és tartós boldogságban fenntartható egymás valódi megismerésével és tiszteletben tartásával.

Üzleti coaching során a vállalat vezetőivel, kiemelt szakembereivel dolgozom, akik hajlandóak céljaik elérése érdekében elgondolkozni azon, hogy esetleg változtassanak eddigi módszereiken, vállalati kultúrájukon azért, hogy lojális, motivált munkátársakkal, – akiket inkább kezelnek ma már Partnerként, mint beosztottként – tudjanak növekedni, fejlődni, hatékonyan dolgozni és eredményeket, sikereket elérni ebben a mai nagyon is dinamikusan változó üzleti világunkban.

Időpont egyeztetés